Oppskrifter

Vi skal lage ei felles kokebok.

Her legger vi ut de oppskriftene som blir våre bidrag.

 
 
 

 

DESSERT

 

Tilslørte bondepiker.

4 epler
8 ss sukker
½ dl vann
3 ss smør
8 ss knuste diagestivekjeks
1 ts kanel
3 dl kremfløte
 
●Skrell og skjær eplene i terninger. Blandes sammen med 4 ss sukker og vann i en kjele og kokes til eplene er møre.Avkjøl.
●Smelt smør og resten av sukkeret sammen i en stekepanne. Tilsett knuste kjeks og kanel. Stekes på svak varme til blandingen har fått en gylden farge. Avkjøl.
●Pisk fløte til krem.
●Eplemos, kjeksblanding og krem legges lagvis i glass. Avslutt med krem på toppen.
 
 
 

MAIN COURSE (FISH)

                                        

Torsk i ovn

800 g  torskefilet                                        
1 purreløk
stilker  selleri
gulrøtter
5 dl  vann
12  cherrytomat  
2,5-3 dl hvit saus
100 g  ost, revet
   salt og pepper
   timian




·         Sett stekeovnen på 180 grader.
·         Skjær torsken i serveringsstykker.
·         Skjær purre og selleri i biter, og gulrot i terninger.
·         Kok opp vann og kok grønnsakene i 2 minutter.
·         Hell av vannet, og legg grønnsakene og cherrytomatene over i en smurt ildfast form.
·         Legg torskestykkene over grønnsakene og dryss over litt salt, pepper og timian.
·         Lag fiskesausen etter anvisning på pakken og hell den over fisken.
·         Strø over ost, og stek retten i stekeovn i ca. 15 minutter.
 




Baked cod
800 g  cod filet (or another white fish)                                      
leak
celery stalks
carrots
5 dl  water
12 cherry tomatoes
2 ½ -3 dl béchamel sauce
100 g  cheese, grinded
   salt and pepper
   thyme
·         Preheat oven to 180 degrees
·         Cut leak, celery and carrots.
·         Boil the vegetables for 2 minutes.
·         Put the vegetables in a baking dish.
·         Place the pieces of cod on top of the vegetables. Add salt, pepper and thyme.
·         Make bechamel sauce and pour it over the vegetables and fish.
·         Add grinded cheese. Bake for about 15 minutes.

                                             

LAKS MED AGURKSALAT (4)
1 kg laks I skiver eller fileter.
Stekt laks: Vask og tørk fisken. Bland sammen 2 ss mel, 1 ts salt, ½ ts pepper og ½ ts tørket dill. Dekk begge sider av fisken med blandingen. Stek i smør til den får en gylden farge.
Kokt laks: Kok opp ca 1 l vann og 2 ss salt. Trekk kjelen til side. Legg i fisken. Sett kjelen tilbake på plata og la det koke opp. Trekk så kjelen til side igjen. La fisken trekke i  5-10 minutter.
Agurksalat
1 akurk
2 dl vann
3 ss klar eddik
3 ss sukker
Skiv agurken med kniv eller ostehøvel. Legg skivene i ei skål. Bland vann, eddik og sukker. Hell blandinga over agurkskivene. Settes i kjøleskap til maten skal serveres.Serveres med kokte poteter og smør eller rømme


SALMON WITH CUCUMBER SALAD (4)
1 kg salmon, in slices or fillets
Fried salmon: Wash and dry the fish. Combine 2 tablespoons flour,1 teaspoon salt, ½ teaspoon pepper and  ½ teaspoon dried dill. Coat the fish on both sides. Fry in butter until golden.
Boiled salmon:  Fill about 1 liter water a saucepan. Add 2 tablespoons salt. Heat to boil. Remove the saucepan from the heat and add the fish Reheat to boiling, set the saucepan off to the side and let the fish simmer for  5-10 minutes.
Cucumber salad
1 (seedless) cucumber
2 dl water
3 tablespoons clear vinegar
3 tablespoons sugar

Slice the cucumber and place it in a bowl. Combine water, vinegar and sugar and pour it over the cucumber slices. Refrigerate until serving. To be served with boiled potatoes and butter or sour cream.


                                          

 Havets skattekiste (barnas favoritt!)





200 g     
seifilet
200 g
laksefilet
200 g
torskefilet
2
gulrot i tynne skiver
100 g
brokkoli i små buketter
1
rød paprika i tynne skiver
 
rømme eller ferdige sauser etter valg
 
salt, pepper eller krydder etter ønske


• Rense fiskefilet for bein og skinn og kutt i passende biter. Det er viktig at fiskefileten er  absolutt skinn- og beinfri.
•Legg fisk og grønnsaker etter eget ønske på et ark grillfolie med olje eller smør.
•Dryss over krydder, salt og pepper etter ønske. Legg over rømme eller saus etter ønske.
•Pakk folien sammen og legg den på grillen
•Skattekista trenger ca 5 minutter på en god, varm grill. Tiden er avhengig av mengden i skattekisten. Det er ikke lurt å lage den for stor, lag heller flere.

A treasure from the sea  (Childrens favourite!)
200 g     
filet of coalfish
200 g
filet of salmon
200 g
filet of cod
2
carrots
100 g
broccoli
1
red pepper
 
sour cream
 
salt, pepper
choose your own spices

• Cut the fish in small pieces. No skin or bone!
•Place the fish and vegetables on aluminium foil. Add some oil or butter.
•Add  salt, pepper, spices and sour cream.
•Wrap and leave it on the grill outside or in a preheated oven inside.
•The «treasure basket» needs  5-10 minutes on a warm grill or in a warm oven. Time depends on size. Do not make it too big. Several smaller is better!


                                           

 

MAIN COURSE (MEAT)


VILTGRYTE

1 kg viltkjøtt
300 g fersk sopp
200 g gulrot i terninger
200 g sellerirot
3-4 dl vann
2 dl rømme
2 dl fløte
1-2  ts timian
Salt og pepper

Skjør kjøttet i terninger, brun det i ei gryte, ha i viltkrydderet, sopp og grønnsaker. La dette frese i noen minutter. Ha i vann. Kok opp. Ha i rømme og fløte. Kok til kjøtt og grønnsaker er møre. Smak til med salt og pepper.
Serveres med kokt rosenkål, tyttebærsyltetøy og kokte poteter eller potetmos.

MOOSE/REINDEER STEW
1 kg meat of moose or deer
300 g fresh mushrooms
200 g carrots
200 g seller
3-4 dl water
2 dl sour cream
2 dl cream
1-2 ts thyme
Salt and pepper

Cut the meat in pieces, fry in butter. Add thyme, mushrooms and vegetables.  Fry for a few minutes.
Add water. Bring to boil. Add sour cream and cream. Simmer on low heat for about 30 minutes.
Add salt and pepper.
To be served with brussel sprouts, lingonberry jam and boiled or mashed potatoes.


 






MEAT PATTIES WITH BROWN GRAVY
(4 servings)

500 g ground beef
1 ½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts nutmeg
¼ ts ground ginger
2 ½ tablespoons potato starch
2 dl water or milk

Brown gravy:
5 dl water or cooking juices
1 minced onion
3 tablespoons flour stirred into a small amount of cold water
Salt,pepper

Mix the ground meat with salt until elastic. Stir in the seasonings and starch. Gradually add the liquid, mixing it thoroughly into the meat before adding more. Form the mixture into round patties. Fry in butter over medium heat for about 5 minutes per side. Transfer to a pot and simmer in stock or water for about 5 minutes.
Strain the pan juices for ravy, add the onion and heat to boil. Whisk in the flour mixture, stirring constantly. Let simmer for 5-10 minutes, then season with salt and pepper. Serve with boiled potatoes, vegetables and lingonberry jam.


 



FÅRIKÅL
 (4 personer)

1,5 kg hodekål
1,5 kg fårikålkjøtt
2 ts salt
4 ts hele pepperkorn
1-2 ss hvetemel

Kutt hodekålen i biter. Legg kål og kjøtt lagvis i kjelen, mens du strør salt, pepper og mel mellom lagene. Tilsett vann.
Kok opp. Senk varmen og la det småkoke til kjøttet er mørt ( 1 ½ -2 timer)
Serveres varm, gjerne på oppvarmede tallerkener, sammen med kokte poteter.

LAMB AND CABBAGE STEW
(4 persons)
                                              1,5 kg cabbage
1,5 kg lamb meat in chunks
2 teaspoons salt
4 teaspoons black peppercorns
1-2 tablespoons flour
3 dl water

Cut the cabbage into wedges. Layer the meat and cabbage in a pot, sprinkling salt ,pepper and flour between the layers. The peppercorns can be placed in a tea-ball, if desired.
                    Add the water.Heat to boil, cover, then lower the heat and simmer over low heat until 
                    the meat is tender (1 ½ -2 hours)
                    Serve hot on heated plates with boiled potatoes.


 

 



 
SOUPS


SODD

1 kg beef
2 onions
1 tbs salt
1 ts nutmeg
1 ts pepper
5 carrots
Meatballs

Place the meat in a saucepan. Cover in water. Add onions, salt, pepper and nutmeg. Simmer for 2,5 hours.

Meatballs:
250 gr minced meat of lamb
1 ts salt
¼ ts potato flour
¼ ts ginger
¼ ts pepper
½ ts nutmeg
0,75 dl cream
Mix all ingredients. Form small meatballs. Boil in salted water.

Peel the carrots. Cut them in small pieces. Cut the meat into cubes. Strain the stock. Add the meat, carrots and meatballs. Let the soup simmer for 10 minutes.
Serve with boiled potatoes and thin crisp bread.

 




CREAMY FISH SOUP


200 g salmon filet
200 g cod filet
1 tbs butter
2 carrots
100 g swede
100 g cellery root
½  leek
½  fennel
1 tbs flour
2 tbs red pesto
2 dl cream
1,5 dl water
1 ts salt
½ ts pepper


Cut the fish and all vegetables in pieces.
Melt butter in a saucepan. Saute the vegetables for 2-3 minutes. Add the flour and stir.
Add pesto and water. Let it simmer for about 15 minutes. Add the fish. Simmer for another   2-3 minutes. Add salt and pepper. Serve with some nice bread.





GRANDMOTHER`S FRUIT SOUP.

(Used as a dessert or to eat outside in the winter when it`s cold.)



200 g dried fruit (raisins, prunes, apricots)
1  1/4 l water
2 tbs sugar
1  1/2 tbs potato flour + some water
Leave the fruit in cold water for about two hours.
Place the fruit in a saucepan. Bring it to boil. Simmer on low heat for about 10-15 minutes, until the fruit is softened.
Add sugar.
Mix potato flour and water. Pour the flour paste into the simmering soup, stirring constantly for about 5 minutes to incorporate the paste into the soup. The soup should thicken nicely during this simmering time. Remove the soup from the heat.
The soup can be served either cold or warm.


FORRETTER
         (Laget av 6.trinn i mat og helsetimene.)

FLATBRØDTÅRN MED LAKS OG OMELETT
4 stk store flatbrød
4 stk egg
4 ss vann
Røkelaks
4 ss rømme
Gressløk
Knekk flatbrødet forsiktig i store biter og skjær røkelaks i strimler. Lag omelett og la den avkjøle litt. Legg flatbrød, biter av omelett, røkelaks, rømme og gressløk så høyt du våger og server straks.



  LEFSERULL
16 skive spekeskinke
2 stk lefse
4 ss philadelpiaost
½ stk rødløk
4 ss purre
Skrell og skjær rødløk og purre i tynne skiver. Smør philadelpiaost ut over hele lefsa. Legg på et lag med rødløk og purre. Legg utover spekeskinke i to rader. Rull lefsa sammen. Del hver lefse i 4 biter. Gjerne på skrå.



 NACHOS MED OST OG LØK.
20 Nacho chips
1 pose cheddar dip mix
2 dl melk
1 rødløk
1 grønn paprika
1 ½ tomat
60 g cheddar ost
1 glass salsasaus

1.Sett ovnen på 225°C.
2.Visp inn cheddar dip mix i melken. Kok opp under omrøring.
3.Skjær rødløk i ringer, paprika og tomater i terninger. Riv osten.
4.Legg chipsen på ei bakeplate. Fordel ost, rødløk, paprika og tomater. Strø           
    over ost.
5.Stek i ca. 5 min. eller til osten er smeltet. Topp med salsasaus.